Кунева: НЗОК се нуждае от професионално ръководство, не от политически назначения

„Важно е да има професионално ръководство на Националната здравно-осигурителна каса, а не политически назначения“. Това заяви днес лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, която се срещна днес с ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ /Окръжна болница-София/.

Кунева представи пред лекарите от ръководството на болницата основните акценти в предизборната програма на партията в частта здравеопазване. Тя поясни, че тази част е в третия стълб на програмата – „България на бъдещето“, защото за нея трябват целенасочени усилия за години напред и национален консенсус.

Сред общите приоритети тя подчерта безплатните лекарства за всички деца до 7 години, връщането на здравеопазването в училищата, поставянето на акцент върху профилактиката и въвеждането на електронен здравен паспорт. Съгласие беше постигнато и върху необходимостта от качествена и достъпна специализация за медиците, както и за по-добро заплащане.

„Българската здравна система трябва да остане солидарна. Не може да има човек, който умира на улицата, защото е без осигуровки“, коментира Кунева на излизане от срещата. Тя беше категорична, че в обществото трябва да се проведе откровен разговор за здравеопазването. „Не всички болести са по клинична пътека, но никой не пита лекарите как се справят с това“, посочи лидерът на „Движение България на гражданите“.

„Трябва да се възстанови уважението към докторите и медиците. Техният труд се измерва в спасени човешки животи“, каза още Кунева и призова всички политици първо да кажат „благодаря“ на лекарите.

17.04.2013