Меглена Кунева: ГЕРБ са 2 в 1 – мутри и монополи

“Доскорошното управление на ГЕРБ беше олицетворение на 2 в 1 – мутри и монополи”. Това коментира в Дупница лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

“Малкият и среден бизнес е смазан и рекетиран от държавата, а администрацията е с вързани ръце и вързана глава”, посочи още Кунева. По думите й, в последните 4 години администрацията не е смеела да действа, нито е смеела да мисли, защото всичко се е решавало с телефонни обаждания, а не по закона и правилата.  “Единственото, което трябва да се случи, е да започне държавата да спазва собствените си закони”, категорична бе Кунева. Като пример тя посочи нежеланието на държавата да контролира сфери, които би трябвало да подлежат на регулация – енергийните монополи, каквито са ЕРП-та. “Защо им е обаче да контролират ЧЕЗ, след като в борда е Митко Каратиста, който също е пратен Борисов”, попита риторично Кунева.

“ГЕРБ са страхлива партия, която не направи нищо – нито за корупцията, нито за здравеопазването, нито за образованието. Дори в сферата на борбата с престъпността, успеваемостта е нулева – вижте до кой етаж на жилищните блокове са решетките на прозорците”, посочи още Кунева. Тя припомни, че при управлението на ГЕРБ парите за подслушване са били много повече, отколкото са били отделяни средства за справяне с битовата престъпност.

“Когато човек няма достатъчно култура, когато е прост и когато е страхлив, той става арогантен”. Така Меглена Кунева коментира изявлението на Бойко Борисов, че “българските пенсионери са виновни за опоскването на резерва”. Тя потвърди, че смята за недопустимо разделянето на нацията и настройването на едно поколение срещу друго, което Борисов се опитва да постигне с изказването си. “Ако днес премълчим атаката срещу пенсионерите, утре те ще ударят други”, коментира още лидерът на “Движение България на гражданите”.

Кунева посети Перник и село Драгичево – населеното място, което пострада най-много от земетресението на 22 май миналата година. Там тя разговаря с кмета Тодор Тодоров и жители на селото, които разказаха, че молбите им за отпускане на средства за възстановяване на щетите, масово са били отхвърлени. “Наглост е в същото време ГЕРБ да има 29 млн. лева от партийната субсидия като депозит в банка” , посочи Кунева и припомни, че “Движение България на гражданите” ще настоява в следващия парламент субсидиите на политическите партии да бъдат намалени наполовина.

В Дупница Меглена Кунева представи листата на “Движение България на гражданите” за Кюстендилска област с водач Силвия Велкова. В Перник листата се води от Людмил Веселинов.

15.04.2013