Меглена Кунева: „Движение България на гражданите“ е партия с бъдеще

Цветан Цветанов може да се откаже от имунитета си, както всеки може. Мъжката постъпка, след като записа показа, че има данни за престъпление против правосъдието, е да има оставки.

Такава позиция изрази Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“ пред bTV по темата за скандалните СРС-та и разговора Борисов – Кокинов – Найденов. Тя уточни, че смачкването на едно прокурорско изследване е престъпление и също така изнасянето на данни от прокуратурата. Кунева призова „тези мъже да направят крачка и да проявят достойнство и множество.“

Председателят на „Движения България на гражданите“ изрази позицията, че служебният кабинет на министър-председателя Марин Райков в момента измества вниманието относно скандалните разговори. „Служебното правителство и Райков искат да изместят тежестта върху мястото, където е записан разговора, а не акцентират върху съдържанието му.“ Тя направи препратката с скандала „Уотъргейт“ в САЩ, при който подслушване на един офис, което без съмнение не е поръчано от президента Никсън, доведе до подаването на оставката му „Ние сега се чудим къде да се концентрираме върху техниката и върху това къде е слушано“, категорична беше Кунева.

Меглена Кунева взе отношение и по организираното от няколко партии паралелно преброяване на вота на 12 май. Тя заяви, че ще разгледа въпроса на 7 май и тогава ще стана ясно, дали ще участват. Ще има опит за дълбоко манипулиране на изборите, категорично заяви Кунева и добави, че все пак Цветанов е шеф на предизборен щаб, което е „непостижимо за нормалното мислене“, а в листите на бившите управляващи има бивши от кадри от Държавна сигурност.

Тя съобщи за данни за натиск за корпоративен вот, дори опити на ГЕРБ да купи вота на цяло село. „В Източните Родопи, където е голяма безработицата е лесно малките компании да бъдат притискани. Там където са малко компаниите и едно предприятие изчезне остават стотици семейства без работа“, коментира Кунева. Председателят на движението посочи предимствата на партията си. Според нея липсата на популизъм и смяна на посоката е политика, която се изплаща. Кунева подчерта, че „Движение България на гражданите“ е партия с бъдеще и ще продължи да е алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС.

01.05.2013