Меглена Кунева: „Движение България на гражданите“ ще бъде демократична опозиция на правителството с мандат на БСП

„Движение  България на гражданите“ ще бъде демократична опозиция на  правителството с мандат на БСП. Първият тест за вас ще бъде кой ви подкрепя в парламента, защото не може да се управлява с размита отговорност. Професионализмът ви е да стане ясно кой ви подкрепя.“ Това каза лидерът на движението Меглена Кунева. В 9.00 ч. тя участва в среща с кандидата за премиер Пламен Орешарски, по негова покана. В срещата участваха и заместник-председателят Йонко Грозев и организационният секретар Калин Томов.

По думите на Меглена Кунева, властта може да бъде свързана само с ясна отговорност. В случая отговорността е на партиите, без чийто гласове правителството не може да се състави – БСП, ДПС и „Атака“. И те трябва да я носят открито, без неясни уговорки в тайна от обществото, подчерта още Кунева. Тя подчерта ясно, че няма участваме в коалиции и никога в движението не е имало колебание в смисъла на подобно поведение. С пълно основание това важи и сега, допълни Кунева и подчерта, че поканата е приета от партията й в знак на уважение към демократичните процедури и Народното събрание, което уважение трябва бързо да се възстанови. Тя бе категорична още, че никой от движението няма мандат да приема участие в кабинета „Орешарски“, ако има такива покани, и изрази надежда, че никой няма да действа на своя глава.

По думите на Кунева, съвременната политика е представителство, основано на интересите на гражданите, което в България не е така. Тя цитира данни на „Трансперънси Интернешънал“, според които 18 % от вота на изборите е бил корпоративен, а още 5 % – купен. Чуйте, този глас, господа, призова Кунева. Обществото се раздели на представени и непредставени. Непредставените в парламента българи са повече от всякога и считаме, че това става причина за днешното състояние на тежко недоверие към политиката, коментира още Меглена Кунева.

Според нея всяко избрано от парламента правителство е по-добре от служебно заради публичния парламентарен и извънпарламентарен контрол, който може да му се оказва. Затова и той трябва да е особено силен и ще е главна задача на опозицията, особено в лицето на „България на гражданите“. Меглена Кунева призова партиите и кандидатът за премиер Орешарски да не прибягват до трикове, а да ползват най-добрата тактика – откровеността към гражданите.

По думите й, тя и колегите й от „Движение България на гражданите“ настояват за ясна програма и конкретни мерки за:

1. Стимулиране на производството и увеличаване на заетостта, като се обърне специално внимание на честните обществени поръчки и кредитирането на бизнеса от Банката за развитие, както и анализ на отпуснатите от нея кредити.

2. Извеждането на образованието като приоритет.

3. Реформа в здравеопазването, свързана с уточняването на броя здравни каси и спешната помощ.

4. Премахване на дисбалансите в енергетиката, която да се изразява в либерализация на пазара и стриктно прилагане на европейското законодателство.

5. Реформа в МВР и службите, която да се проведе в посока на осветляване и граждански контрол, с бързи мерки в борбата с битовата престъпност.

6. Защита на конкуренцията и защита на потребителите със сливане на двете комисии.

7. Промени в Конституцията подобряващи механизмите за политическа отговорност и реформа на съдебната система, особено с оглед на факта, че до момента публично не стават ясни намеренията на бъдещия кабинет „Орешарски“ и БСП в тази посока.

8. Законодателни промени гарантиращи честен избирателен процес.

По отношение на първите сто дни на правителството Кунева каза, че очаква от новия кабинет да направи преглед на гражданските права и да даде яснота за подслушването, да каже какъв е бил икономическият натиск над медиите, партийният – над обществените поръчки, над администрацията, съдебната система, както и да съобщи на гражданите състоянието на бюджета, изпълнението на приходите и задълженията на държавата към бизнеса.

28.05.2013