Меглена Кунева: Замитането на скандалите “под килима” не води до решаването им, а до тяхното размирисване

“Всяка жена знае, че когато замете нещо мръсно под килима, то в крайна сметка се разваля и размирисва. Още когато се кандидатирах за президент преди две години, обявих, че правя това, защото съм възмутена от факта, че МВР има годишен бюджет от 100 млн. лв. за подслушване. Това се замете и ето сега има грандиозен скандал.” Това заяви пред препълнената със симпатизанти зала “Катя Попова” в Плевен лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

“Още през 2011-та година, ден след ден обяснявах, че не може “Лукойл” да държи това монополно положение на пазара. Това също беше заметено под килима, за да стане ясно сега – две години по-късно, че бюджетът е бил ощетяван”, коментира Кунева по повод отново отнетия лиценз на база на петролната компания.

“Оставиха без последствие “калинките” във фонд “Земеделие” и затова сега се случва скандалът със незаконните назначения и в правосъдното министерство”, каза още Кунева и припомни, че “Движение България на гражданите” още преди три месеца е сигнализирало, че 2/3 от назначенията в държавната администрация са без конкурс.

“Няма как да убедя младите хора да останат в страната, ако не можем да им гарантираме, че тук ще имат равен шанс и няма да ги изпреварват некадърници с връзки”, допълни Кунева, като изтъкна, че в предизборната програма на партията е залегнало правилото, че “всеки пост в държавната администрация да бъде заеман след конкурс”.

“Преди осем години, когато подписах Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, не предполагах, че сега ще ме е толкова страх за страната ни. Не влязохме в ЕС, за да останем най-бедната страна в Съюза и да сме последни по доходи, образование, здравеопазване и продължителност на живота”, заяви още Кунева.

Водачът на листата за народни представители за Плевен Найден Зеленогорски  посочи, че в програмата на “Движение България на гражданите” е заложено решаването точно на тези въпроси. “Ще създадем условия за отварянето на 150 000 работни места”, допълни Зеленогорски. По думите му “управлението на ГЕРБ е пълен провал за страната, довел до икономическа разруха, геноцид над пенсионерите и ширеща се битова престъпност”.

“Същинската акция “Да изчистим България за един ден” трябва да се проведе на 12 май“, призова от трибуната Георг Спартански, председател на Сдружение “България на гражданите” в Плевен. “Нека с общи усилия да сложим край на това мрачно, безидейно, грабителско управление, което унищожи институции, унищожи държавността и ни направи феодално имение на няколко души”, допълни Спартански.

В края на срещата Меглена Кунева призова всеки един от присъстващите в залата да убеди още по 33-ма граждани да гласуват за “Движение България на гражданите” на 12 май, за да се възстанови нормалността в страната.

Днес Меглена Кунева е на посещение в Ботевград, Ловеч, Севлиево и Габрово.

23.04.2013