Меглена Кунева: Изумена съм, че Костов допуска възможност РБ да сътрудничи с ББЦ

01 юни 2014 admin In Без категория

01.06.2014г.

Изумена съм, че Иван Костов допуска опция Рефораторският блок да си сътрудничи с ББЦ, която беше силно критикувана от Блока. Тези политически сметки поставят много въпросителни, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

За мен е важно, че РБ проходи, защото когато аз поех листата, подкрепата за Блока беше 2%, а на евроизборите получихме 6.5% доверие, каза тя. Аз поех голям риск като водач на европейската листа, но завършихме така, че имаме евродепутат и мога с убеждение да кажа, че единството е най-важно, подчерта Кунева.

По думите й, тези избори са били залог за лидерите в РБ  да не правят агресивна лична кампания. Можете ли да си представите какво би станало, ако отговорих на тона на Иван Костов и ако апелирах за преференция за мен, запита риторично Кунева. Една трета от гласоподавателите за РБ са ползвали преференция на евровота, две-трети са гласували за листата, както е подредена тя, обясни Кунева и добав, че Изборният кодекс е зле скроен и зле обяснен на хората. Няма нищо лошо в преференцията, дори тя е добра стъпка към мажоритарен вот, допълни Кунева като благодари на всички хора, които са дали доверие на реформаторите. Според председателя на ДБГ, бившият лидер Иван Костов има голямо влияние върху ДСБ. Но ако бяхме почнали вътре в РБ такава кампания, означава че не сме Блок, заяви Кунева и добави, че според нейните мащаби за политика лидер, който води кампания само за себе си, не е лидер. За мен да пазя единството на листата беше много по-важно, отколкото да агитирам за себе си – бих се чувствала неловко, добави тя и подчерта, че Блокът не  е постигнал двама евродепутати, въпреки че е можел. Ако се бяхме борили за общото, това можеше да стане възможно, заяви още водачът на реформаторската листа.

За голямата политика трябва да имаш мащаб – тя не се прави през дребни хватки и изчисления, подчерта Кунева и каза още, че резултатите на евровота са щели да са лоши,  ако не е било разумното поведение на ДБГ. Членовете и симпатизантите на ДБГ се трудиха усилено и именно ние бяхме обединителят в Блока.

Запитана за промените в правителството, Кунева каза, че ще бъдат много трудни, защото няма коалиционно споразумение между БСП, ДПС и Атака. Правителството толкова много е стеснило хоризонта си, че всеки ден и седмица се бори за оцеляване, заяви още тя. Разговорът се свежда до заплатите на еврокомисарите и евродепутатите, вместо да става дума за българския престиж в Европа и за достоен ресор на България в ЕК, подчерта още Кунева като попита риторично коя е ярката фигура, утвърдена в България, която да е съизмерима с такава отговорност.