Меглена Кунева: Кризите и трусовете удрят двойно по-силно жените

Кризите и трусовете в обществото ни, удря два пъти по-силно жените. Ответната реакция трябва да е два пъти повече активност от страна на жените. Имаме още много да постигаме в създаването на мрежи на жени, които да помагат на други жени – професионално, морално, политически, в общността. Това е линия, която трябва да се разшири и активизира. Това каза лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева на дискусия „Ролята на жените във вземането на решения“. Събитието бе организирано от Сдружение „България на гражданите“, чиито първи председател до м. юли 2012 г. беше Кунева. По-рано през деня представителки на клубовете на сдружението от цялата страна се събраха в София и учредиха дамска секция.

По думите на Меглена Кунева, България изостава в даването на повече място на жените в политиката, бизнеса и управлението и „стъкленият таван“ е факт. Страхът, насилието и несправедливостта удрят силно върху жените и се надявам вие да сте отпор на тези тенденции, каза Кунева. В листите на „Движение България на гражданите“ ние спазихме обещанието си за 30 % жени от всички кандидати и категорично нямаме „калинки“, допълни тя, което е крачка напред в овластяването на жените. По думите й, все още неоползотворен остава капацитeтът на жените в социалното предприемачество и иновации, в малкия и среден бизнес, в политиките, свързани с децата и тяхното образование, в усъвършенстването на законодателството за гъвкавото работно време, в женско предприемачество и лидерство сред малцинствата.

На въпрос за случая в Пловдив, Меглена Кунева отговори, че даденото доверие на бившата областна координаторка на Пловдив-обалст е било грешка. Заложихме на председател на структурата в областта жена, млада, образована. И мислихме, че заслужава доверието ни. Но когато не беше посочена за водач на листата, не можа да преодолее амбициите си, каза Кунева. Сгрешихме, така е, допълни тя и съобщи,  че точно на среща в Пловдив-област за първи път в политическата й кариера е видяла хора, доведени за срещата с автобуси от същата бивша областна координаторка. В политиката има основен принцип – да си искрен, а младата дама не беше. При мен това не минава, категорична бе Меглена Кунева. По думите й, казусът е силно преувеличен и се напомпва нарочно от ГЕРБ и медийните кръгове, които ги обслужват.

На питане за листите на ГЕРБ, Кунева посочи като показателен примера с шефът на НАП, който, по думите й,  уж трябваше да проверява имотите на бившия вътрешен министър Цветанов, а сега е отишъл да води листата в известен митничарски край. Ние, за разлика от ГЕРБ, не сме ничий конструкт, ничий инженерен проект и не зависим от парите на никого. В нашите листи шеф на държавната приходна администрация няма, каза Кунева.

Лидерът на движението напомни, че „България на гражданите“ не струва нито лев на българските данъкоплатци и няма държавна субсидия, за разлика от ГЕРБ, които държат на депозит 29 млн. лева, събрани от гражданите, а върху сумата вземат лихви.

Тя подчерта, че кампанията на „Движение България на гражданите“ ще бъде от врата на врата. Тръгваме на 12 април и ще се върнем в София на 10 май. Вместо да участвам в овикванията по телевизията, ще се срещам с хората. На президентските избори направих същото – пътувах в цялата страна и повтарях, че държавата трябва да овласти гражданите, да ги оправомощи. Не съм спирала да вярвам в това. И сега ще видите двата буса на „България на гражданите“ във всички краища на страната, допълни още Кунева.

В събитието взеха участие Иглика Трифонова и Георги Атанасов от УС на сдружението, представители на НПО, жени от сдружението и клубовете от цялата страна, експерти и специалисти в областта на човешките права и други обществени сфери, активисти от джендър-проекти.

07.04.2013