Меглена Кунева към гражданите: Не се страхувайте!

ГЕРБ крият на депозит 29 млн. лева и заедно с БСП си приличат страшно много. По съдържание са всъщност един и същи, но при ГЕРБ се виждат даже черти от най-тежкия тоталитарен период. Затова и двете партии нямат интерес да се появи алтернатива като „Движение България на гражданите“. Това обяви лидерът на формацията Меглена Кунева по БНТ.

Тя е категорична, че системата трябва да се рестартира и да се промени Конституцията. Прокуратурата трябва да бъде независима от политиците, а във ВСС да не се правят назначения, за да трябва след това правосъдието да се раздава с вдигане на телефон, смята тя. Кунева е категорична, че държавното обвинение  е тежко политически зависимо. Според нея е абсурдно министър да е личен лекар на кучето на някой прокурор и заради това да се стопира негова проверка и да не му се повдига обвинение. Кунева подчерта, че трябва да се рестартира системата. „Не, че беше лоша Конституцията, времето е такова, имаме натрупани грешки и така не става. Прокуратурата трябва да бъде независима от политическо влияние. Борисов беше казал за ВСС: тия аз не съм ги назначавал. Той откровено си го каза, че се назначават. Трябва да има абсолютен водораздел между политическото влияние и онези, които ни съдят, които гарантират правосъдието в България. Прокуратурата е зависима тежко политически и трябва да се освободи“, заяви Кунева.

Кунева подчерта още, че са се вслушали в това, което казват хората на улицата, но никога няма да се възползват от недоволството на гражданите. Те ще правят политика, която ще бъде в интерес на гражданите и това е заложено в програмата на партията.

„Г-да журналисти, вие сте страшно важни за нас. Прокуратурата образува някаква проверка, която няма да доведе до предварително производство и всъщност прокуратурата просто направи един байпас, заобиколи истинските си действия и каза, че ще направи проверка, но от нея нищо няма да последва. А всъщност силата на прокуратурата е да вземат мерки, за да се стигне до резултат. В тази среда ние ще проведем избори. Граждани на България, не се страхувайте, защото ако вие поискате – това няма да продължи, просто трябва малко смелост, малко кураж“, призова Кунева.

„Важно е какъв е смисълът, който влагаме в изборите като цяло, защото е хубаво една страна да има свободни и честни избори. Това не е типично за целия свят. Допреди 30 години в България също не беше типично“, каза още лидерът на „Движение България на гражданите“. Тя настоя да гледаме на изборите като на празник, в който можем да кажем: да, демократична страна сме – лошите неща са зад гърба ни. „Затова толкова ме шокират измамите в изборите. Европа сравнява България със страна от Третия свят“, допълни Кунева.

Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“, пред БНТ

11.04.2013