ЗА МЕГЛЕНА

Председател на ПП „Движение България на гражданите“

Специален съветник на заместник-председателя на ЕК и комисар по транспорта Сийм Калас; председател на Борда на директорите на Центъра за европейски политики; почетен президент на Европейската служба за гражданско действие; член на Европейския съвет за външна политика; член на Борда на попечителите на Американсия Университет в България; член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето.

Като специален съветник на заместник-председателя на ЕК Меглена Кунева участва в кампанията по разясняване на пътническите права във всички европейски столици, която продължи 2 години. През 2013 година за първи път милиони летуващи бяха защитени с пълен набор от права на пътниците. В тази връзка кампанията продължи, наблягайки на осведомеността на новите права на пътуващите с кораб и автобус.

Меглена Кунева участва активно и в инициативи по повод разясняване на правата на хората с увреждания.

Като член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето вече 3 години поред тя е жури на състезание на млади хора от различни страни, които изследват определени организации/институции и им дават съвети как да направят работата си по-ефективна. Лисабонският съвет по този проект работи в  партньорството с Колежа в Брюж.

Образование

 

  • 1995, 1999 – 2000 – „Международни отношения и международно екологично право“, университет „Джорджтаун“, Вашингтон, САЩ;
  • 1996 – „Екологично право“, „Оксфорд“, Великобритания;
  • 1984 – получава научната степен „доктор на юридическите науки“;
  • 1975 – 1981 – магистър по право, Софийски университет „Свети Климент Охридски“;

Политическа кариера

 

Ноември 2014 – избрана за заместник-министър председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси в 91-то правителство на Република България

6454-governm

Септември 2013 – преизбрана за председател на ПП „Движение България на гражданите“

preizbranadbg1septemvri2013

Учредител и първи председател на Сдружение „България на гражданите“.

Избрана за председател на ПП „Движение България на гражданите“

uchredqvanepartiq1uli2012

Президентски избори 2011 – получава гласовете на 470 808 български граждани.

presidizbori1anuari2011

Януари 2007 – Февруари 2010 – член на Европейската комисия.

Нейното основно постижение е, че свърза потребителската политика с изграждането на вътрешния пазар. Като комисар, отговарящ за защитата на потребителите, тя насочи политиката към услугите и Интернет средата. Участва в работната група на комисарите по конкурентоспособност, в групата за диалог на високо равнище с Китай и Трансатлантически икономически диалог със САЩ. Тя въведе Потребителския пазарен индекс, единната сметка за електроенергия, управление на продуктовата безопасност. Завърши четири директиви – за потребителския кредит, за нечестните търговски практики, за потребителските права, за временното ползване на собственост. По време на своя мандат Меглена Кунева успешно приключи Меморандума за разбирателство за продуктовата безопасност с Китай и постигна следващ етап на сътрудничество с Япония и САЩ.

Юни 2009 – избрана за член на Европейския парламент.

1uni2009

2002 – 2003 – Специален представител на Република България, Конвенция за бъдещето на Европейския съюз.

7septemvri20057dekemvri2007

Септември 2005 – Декември 2007 – Министър по европейските въпроси и главен преговарящ. Постижение през този втори мандат е успешното приключване на подготовката на България за членство в Европейския съюз.

2001_2005

Септември 2001 – Септември 2005 – Министър по европейските въпроси и главен преговарящ. Постижение през този мандат е успешното приключване на преговорите за присъединяване на България към ЕС и подписването на Договора за присъединяване.

Професионална кариера

profesionalna_kariera1990_2001

  • 1990 – 2001 – старши правен съветник, Министерски съвет;
  • Някои постижения: Закон за околната среда, Закон за водите, Закон за правото на информация, Закон за горите и за реституция на горите и др;

Награди и отличия

hagradiiotlichiq

2009 – Орден за заслуги към Малтийския орден;

2008 – Европеец на годината, „European voice“;

2008 – Европейски комисар на годината, „European Agenda“;

2005 – Златно отличие на Атлантическия клуб; Орден на Звездата на Италианската солидарност;

2004 – Орден на принц Анри на Република Португалия;

2003 – Орден на Почетния легион на Република Франция;

2002 – Орден за граждански заслуги на Кралство Испания;